Индивидуален проект

Индивидуалното проектиране и изграждане е в основата на нашия бизнес.

По този начин, ние можем да осигурим качествена изработка на Вашия проект и да спестим ненужни разходи в процеса на осъществяване на идеите Ви.

Ние ще изготвим проект, които да отговаря на Вашите:

Ето и 14 есенциални въпроса, които да си зададете преди да започнете изграждането на вашето мечтано езеро.

Видове водни ефекти

Езеро с водопад

Насладете се на собствената си перла в задния двор, Вашата зашеметяваща красота в градината. Кои езерата, наричани още “Ponds“ или “Koi Ponds” са едни от най-пленяващите водни ефекти, които можете да добавите в имота си.

Представете си, че излизате извън дома си във Вашия собствен оазис в задния Ви двор, пълен с красиви водни растения и риби. Настанете се удобно, отпуснете се и се насладете на успокояващи гледки и неповторимия звук на течащата вода. Наличието на водните растения ще Ви даде възможност да разширите градинарските си хоризонти с избор, който надхвърля стандартните растения като рози и петунии. Също така и като любители на природата, ще можете да се насладите на дивия живот, които ще ви бъде постоянен гост, в лицето на различните видове птици, които ще привличате на водопои. Прекарвайте хубаво време с приятели и семейство край Вашия оазис. Ще се чудите защо сте чакали толкова дълго, за да подобрите двора си с красив воден ефект

Водопад без езеро

Водопадите без езеро са чудесно допълнение към всеки придворен пейзаж.

Водопадът без езеро е без съмнение един от най-красивите и търсени ландшафт водни ефекти. Той може значително да подобри обстановката във Вашия имот без да е необходима почти никаква поддръжка. Подходящ е и при случаите с оскъдно пространство, дори и да разполагате само с 3 квадрата площ, този вид воден ефект може да бъде изграден там, докъдето стига въображението Ви и същевременно да се наслаждавате на успокояващия шум на течащата вода. Самата каскада може да се изгради по различни начини даващи различен по тон и сила шум. Може да бъде малък ручей разположен на 3 кв/м, може и да бъде и внушаващ водопад с колосални размери!

Декоративни фонтани

Ако не сте почитатели на естествено изглеждащите водни ефекти, декоративните фонтани са точно за Вас!

Това е един от по-популярните водни ефекти, когато имота е в модерен минималистичен стил, макар и да не е толкова живописен, колкото естествено изглеждащите водни ефекти, си има своя чар и място в определени имоти.

Водоеми в съдове

Ако живеете в апартамент или разполагате с недостатъчно средства за по-големите водни ефекти, или просто намирате за достатъчно да имате малка и естетична част от природата до себе си на верандата, или на балкона – то водоемите в съд са за вас! По този начин можете да се радвате на малък воден шум, както и някое друго водно растение и рибка, достатъчно да промени атмосферата на кътчето Ви за отдих!

Водосъбиращи системи с водни ефекти

За всички желаещи да съчетаят „полезното с приятното“ и тези, които милеят за природата!

Нашият продукт представлява система за събиране, филтриране, съхранение и използване на дъждовна вода, съчетавайки я с воден ефект под формата на изворче или серия от каскади без езеро. Водата отива директно в съда за съхраняването на дъждовната вода и циркулира обратно към водния ефект, без да се губи. Ще се радвате да знаете, че Вашата система за събиране на вода не само изглежда страхотно, но е и полезна за околната среда, като дружелюбно приема своите пернати гости от дивата природа и не заема място във Вашето мазе или сервизно помещение! За повече информация и визуализация на системата натиснете тук.

14 Важни точки

Отговорът на този въпрос е строго индивидуален, защото всеки има различно виждане и желание. Най-напред трябва да се вземе предвид пространството, което е на разположение. Тук е важно да помислите какво точно търсите като ефект – дали искате да отглеждате големи риби, дали искате малък воден елемент, или по-внушителен и разчупен външен вид. Нужно е да вземете предвид количеството вода и електричество, които ще са нужни за елемента и неговата поддръжка, които също зависят пряко от избора на размер.

Една от честите грешки, които хората правят е да построят малък воден елемент, като подценяват до каква степен могат да харесат изграденото и в последствие да съжаляват, че не са избрали проектирането на по-голям размер.

Независимо какъв размер желаете, препоръчваме да го обмислите добре и да се консултирате преди да предприемете действия по изграждането.

Разположението е от изключително значение, защото езерата имат нужда от слънчева светлина, но не и прекалено голямо количество. Тогава водораслите ще се разрастват по-бързо, отколкото в леко сенчеста част и водният елемент ще се затопля много повече, което може да е проблемно и да спомага развитието на алги.

Също така трябва да се вземе предвид наличието на големи дървета наоколо. В зависимост от вида им, те могат да бъдат потенциални замърсители и ще направят наличието на сериозен скимер задължително. Освен това, в зависимост от това колко всъщност са близо до водоема и какви коренови системи имат те, могат да оскъпят значително проекта, като направят бетонирането и използването на висококачествени хидроизолации наложителни.

Добавянето на растения към езерото може да го направи още по-красиво, но както всичко останало може да създаде усложнения. При обработка с някои химикали, които могат да навредят на растенията, те ще трябва да бъдат изваждани (както и в случаите със замърсяване/заболяване/паразити) и при нужда третирани отделно. При добавянето на нови растения трябва да се внимава, защото може да се внесе зараза в езерото и те трябва да бъдат обработени преди да бъдат поставени.

И двата вида могат да бъдат много ефективни при изграждането на езеро. Най-често езерото с мембрана обикновено се предпочита, когато хората го правят сами. То е малко по-трудоемко, но ако го правите сами трябва много добре да знаете какво правите. В противен случай ще се сблъскате с множество проблеми, които ще ви се появяват в близкото бъдеще, правейки вашия мечтан воден ефект в истински кошмар.

Бетонните езера могат да се изработват с арматура или просто да се туркретира релефа, имат по-гладка повърхност и това улеснява тяхната поддръжка и почистване. Отстраняването на течове също е по-лесно, в сравнение с облицованото езеро. Трябва да се отбележи, че вкарването на бетон в конструкцията оскъпява проекта, но също така може да увеличи експлоатационния период значително. При нестабилни почва и множество предпоставки за ерозия или потенциално компрометиране на водоема от корени* се препоръчва комбинацията от двете.

Формата на водния елемент е важна, като колкото е по-отворена тя, толкова по-лесно може да се поддържа водата чиста, тъй като формата не прави предпоставки да има места, където водата да се застоява. Формата и контурът на дъното са от още по-голямо значение при изграждането на езеро. Плоското дъно, например, ще изисква постоянно почистване. Разположението на филтрите също зависи от формата на дъното. Като цяло всичко може да се постигне, но колкото по-неправилни форми има водоема, толкова повече средства ще трябва да инвестирате за допълнителни системи и скъпо струващо оборудване.

Дълбочината на водоема зависи най-напред от предназначението и характеристиките на водния ефект. Не препоръчваме най-дълбоката част да бъде по-малка от 60см, защото по този начин вашите риби ще бъдат в опасност от хищници. Когато водоема има дълбочина, това позволява на водата да бъде по-прохладна през лятото и по-топла през зимата, което е много важно за здравословния живот на живите ви организми във водоема. Освен това през зимата, когато температурите станат отрицателни и повърхността на вашия водоема се заледи, имайки места с по-големи дълбочини помагате на рибите да оцелеят като изпадат в летаргия. Колкото по-дълбок е вашия водоем, толкова повече кубици ще има в него, което значи, че всякакви амплитуди в неговите физически характеристики драстично намаляват и при възникване на ситуация ще се разполага с повече време за вземане на необходимите мерки.

Филтърът е “сърцето” на цялата система. Добрият филтър е едновременно механичен и биологичен, тъй като филтрира всички рибни отпадъци и също така всички частици, които биха замъглили водата и би трябвало да осигури изключително чиста вода, но освен това помага и във филтрирането на амоняка. Това което всеки път препоръчваме е винаги да се взима филтър надскачащ параметрите на водоема, за да може с лекота да го поддържа чист. Има видове филтри, които изискват до известна степен поддръжка и такива, които са автономни и не изискват почти никаква човешка намеса. Трябва добре да се помисли и къде ще бъде позициониран филтъра, тъй като различните видове филтри заемат различно пространство, а някои от тях могат да бъдат много обемисти.

Изборът на подходяща помпа е изключително важно решение. Ако изберете помпа, която е твърде голяма за вашето езеро, или по-голяма от необходимото, вие ще изразходвате много електроенергия през времето, в която работи. Но от друга страна, ако изберете помпа, която е твърде малка, най-вероятно няма да получите водния ефект, които бихте искали да имате, а също така има и възможност водата да не остане чиста, поради слаба аерация и циркулация на водата.

Много често хората правят грешката да взимат обикновени дренажни помпи, които не са предвидени да работят 24/7, при което често се развалят. Последното нещо, което искате да стане е помпата да ви спре да работи в горещ летен ден, защото ще рискувате драстично да намалите качеството на водата и да стартирате процес на заблатяване. Също така дренажните помпи не са енергоефективни, което ще рефлектира пряко в сметката Ви за ток. Трябва Ви тиха, надеждна и енергоефективна помпа с добре пресметнат дебит. Целият обем от вода трябва да бъде превъртян най-малко веднъж на всеки 3 часа, ако искате водата Ви да е с добро качество, а ако искате да бъде кристално чиста е най-добре да бива превъртяна на всеки кръгъл час.

Скимерът е есенциална щипка от рецептата за чиста вода. Това, което прави е да засмуква горния слой на водоема и да го пречиства от всякакви твърди частици като листа, пухчета и тнт. Би било много по-лесно за Вас веднъж на няколко дни да изпразвате кошчето на скимера, от колкото да обирате вече полуразложилите се листа по дъното на водоема (които вече са го замърсили). Важно е да се отбележи, че дори във водоема Ви да няма възможност да попадат твърди частици, пак е важно да има наличие на скимер, защото част от изпражненията на рибите плават, под формата на пяна, по повърхността на водата. Чрез скимерът гарантирате постоянно чиста повърхност на водата, съответно и добра видимост към красивите Ви риби.

В един воден ефект винаги има естествената загуба на вода от изпарения. В зависимост от времето, в което е изложен на пряка слънчева светлина, температурата, броя и размера на каскадите му, тази загуба може да е значителна или минорна, но при всички случаи ще е налице. За това идва на помощ автоматичното пълнене. Както името ви подсказва, това е възможно благодарение на устройство, което при падането на водата до определено ниво отваря магнитна клапа на тръба, която е свързана с Вашето водоснабдяване и долива, докато нивото на водата не се вдигне до зададеното от Вас. По този начин избягвате риска, докато сте на почивка да пресушите водните растения по бреговете, а също така и постоянно да опреснявате водата си.

Ние от (името на фирмата) силно препоръчваме инсталирането на UV лампа във филтриращата Ви система. Тя предотвратява позеленяването на водата Ви, което се получава от бурния цъфтеж на алги при пряка слънчева светлина и затопляне на водата. Устройството представлява цилиндър, в чиято сърцевина има UV лампа, която облъчва преминаващата вода и унищожава ДНК-то на алгите, а мощността на лампата трябва да бъде съобразена с размера на водния ефект, както и дебита, който минава през нея. Имайте предвид, че всяка UV лампа има своя експлоатационен период и обикновено трябва да се подменя веднъж годишно.

Водния ефект обикновено е акцента на Вашия двор. Защо да го губите през нощта? Добавянето на подводни светлини на практика ще Ви позволи да се наслаждавате двойно повече време на хубавия Ви воден ефект. Като през нощта, ще Ви разкрива различни сцени от вашата екосистема, от тези през деня. Някои видове риби са много интересни за наблюдаване през тъмната част на деня, тъй като играят на повърхността на водата. Някои хора дори намират за по-атрактивно наблюдаването на водоема през нощта, а единственото оплакване от клиентите, което сме получавали относно светлините е това, че не са сложили още повече светлини.

Храненето на рибите е момента, в който собствениците изграждат реална връзка с тях.

Автоматичните хранилки имат своето място, ако искате да отглеждате наистина големи риби, които може да искате да нахраните пет или дори шест пъти на ден. В този случай автоматичната хранилка може да сработи много добре, но имайте предвид, че автоматичните хранилки не са добри детегледачки. Вие носите отговорността да храните рибите си всеки ден, поне веднъж. Ако ще използвате хранилка за да може за дълъг период от време да се лишите от отговорност – просто да я настроите и оставите езерото на мира. Наистина бихме Ви насърчили да преосмислите решението си, освен ако не разполагате с добър приятел, съсед или поддържащ персонал в имота си, които да го наблюдава през даден период от време.

Например, ако храните рибите си веднъж на ден, прекарването на тези две или три минути с тях Ви дава възможността да разгледате вашето езерце. Ако всички риби се качат да ядат, както обикновено, това е добра индикация, че всичко е наред. Но от друга страна, когато отидете да храните рибите си и не всички идват да се хранят това може да е индикация, че качеството на водата Ви се е влошило или имате наличие на паразити.

В заключение, ако не можете да си позволите да отделяте по няколко минути на ден да храните рибите си или да ангажирате някои друг човек да го прави вместо вас – Силно ви препоръчваме да си направите Pond less waterfall, където отново ще се наслаждавате на воден ефект, но без водоем, който да трябва да поддържате.

Това е един много добър въпрос, който няма универсален отговор. Факторите, които определят способността на един водоем да поеме определен брои Кои са изключително много и са строго индивидуални спрямо Вашия дизайн и характеристики на водоема. Като цяло рибите Ви трябва да плуват свободно, без да се бутат помежду си, защото така се стресират, пада им имунната система и се разболяват и умират. А всичко това води и до лошо качество на водата, защото филтъра не може да смогне с екскрементите на рибите. Трябва да се постигне перфектния баланс между способностите на филтъра и обема на вашия водоем с броя, размер и вид риби.